Per 1. juli 2024 er de to ordninger Turnénetværket og Garantiordningen sammenlagt under den nye ordning Turnénetværk Danmark.
Formålet med ordningen er at sikre, at også smallere forestillinger kommer på en bæredygtig turné, samt at et større publikum i hele Danmark får glæde heraf.
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst (PUS) optager efter ansøgning op til 25 primærscener og et antal sekundære scener. Samtidig udvælges – efter ansøgning fra producenter – ca. 35 værker. Netværksscenerne i Turnéteater Danmark udvælger efterfølgende 15 værker, som samlet udgør en turnénetværksliste. Netværksscener skal, efter gældende regler, købe forestillinger i netværket for at gøre sig berettiget til underskudsgaranti.
I Turnénetværk Danmark optages særligt værker, der går under betegnelsen ”smallere værker” – dvs. værker, der er genreudvidende, som udforsker scenekunsten, som præsenterer nye æstetikker, som gentænker scenekunstens formater, og som er kunstnerisk risikovillige.
Foreningen Turnéteater.dk koordinerer og administrerer i samarbejde med og under godkendelse af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst og Slots- og Kulturstyrelsen turnéstøtteordningen Turnénetværk Danmark.
Tilskudsadministrationen for Turnénetværk Danmark og koordineringen af netværket udføres af Scenit i samarbejde med og under godkendelse af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst (PUS), som godkender rammer og vilkår for ordningen samt Slots- og Kulturstyrelsen, der som sekretariat for Kunstfonden er tilsynsmyndighed.
Hvem kan søge om at blive Turnenetværksscene?
Scener, der ønsker at vise scenekunstværker optaget på Turnénetværkslisten, kan søge om at blive optaget som netværksscene i Turnénetværk Danmark.
Turnénetværk Danmark består af primære netværksscener (maks. 25) og sekundære scener (uden loft på antallet).
Netværksscener udvælges af Projektstøtteudvalget for scenekunst (PUS), og en scene skal ved ansøgningen meddele, om scenen ønsker at blive optaget som primær turnenetværksscene eller sekundær turnénetværksscene.
Arrangører udvælges efter ansøgning for en treårig periode som Turnénetværksscene. PUS udvælger på baggrund af geografisk spredning, genrediversitet og arrangørens formidlingsmæssige erfaring.
Turnénetværksscenerne opdeles af PUS i to kategorier. En arrangør kan kun indgå i ordningen med status som enten primær eller sekundær netværksscene.
- Primære turnénetværksscener (maks. 25 scener)
Forpligter sig til at aftage min. 4 værker pr. sæson med underskudsgaranti.
- Sekundære turnénetværksscener (uden loft)
Forpligter sig til at aftage min. 2 værker pr. sæson med underskudsgaranti.
Lever en primær netværksscene ikke op til kravet om køb af 4 værker i en sæson, bliver denne til sekundær scene, og erstattes af en ny primær scene. Den nye tildeling er gældende for den resterende del af den 3-årige periode.
Lever en sekundær netværksscene ikke op til kravet om 2 værker, kan denne scene ikke modtage underskudsgaranti i den pågældende sæson.
Læs mere om ansøgning hos Statens Kunstfond
Hvem kan søge om at få et værk på Turnénetværkslisten?
Aktører, der producerer scenekunstværker til turné i Danmark, kan søge om at få deres værker optaget til at blive udbudt i Turnénetværk Danmark.
Turnénetværket rummer ca. 50 scenekunstneriske værker, der kan modtage underskudgaranti. En samlet oversigt over disse forestillinger kaldes ”Turnenetværkslisten”. Ca. 35 er udvalgt af PUS og 15 er udvalgt af Turnénetværksscenerne.
Et værk kan optages i Turnénetværket for 1 til 2 sæsoner ad gangen.
Er der ansøgt ved fristen 1. juli 2024, kan et værk først komme på turné med underskudsgaranti fra sæson 2025/26.
Der er ikke et loft for, hvor mange gange et værk kan optages i Turnénetværket.
Afgørelse og en samlet Turnénetværksliste offentliggøres efter både PUS og Turnénetværkets netværksscener begge har udvalgt værker til listen. For at værket kan realiseres i en sæson i Turnénetværk Danmark, skal der opnås et salg på mindst 4 opførelser fordelt på 2 scener/hos 2 arrangører. Frist for opnåelse af realisering er 1. februar.
PUS-udvalgte værker
PUS vælger ca. 35 værker efter ansøgning fra producenterne til at indgå på Turnénetværkslisten. PUS udvælger på baggrund af genrediversitet og kvalitet. Efter PUS har udvalgt ca. 35 værker til at indgå på Turnenetværkslisten, deles en liste over de ansøgninger, der har fået afslag på optagelse med Turnéteater.dk, hvis ansøger har givet tilladelse hertil.
Bliver et værk optaget af PUS bliver det automatisk godkendt under Formidlingsordningen i den/de sæsoner værket er godkendt på Turnénetværkslisten.
Læs mere om ansøgning hos Statens Kunstfond
Netværksudvalgte værker
Værker, der ikke blev valgt af PUS, eller som ikke har søgt om optagelse gennem PUS, har på lige fod mulighed for at blive valgt af foreningen Turnéteater og de udvalgte netværksscener til optagelse på netværkslisten.
Producenter kan i løbet af en OPEN CALL-periode foreslå egne forestillinger via turneteater.dk. Udenlandsk producerede forestillinger kan foreslås af danske producenter/arrangører i samspil med den pågældende udenlandske producent/agentur.
Alle forslåede værker skal være godkendt til formidlingstilskud eller ansøge om godkendelse (seneste den 10. oktober 2024 for sæson 25/26) og være godkendt forud for bookingperiodens påbegyndelse.
Alle foreslåede værker indgår herefter i en afstemning, hvor Turnénetværkets netværksscener kan afgive thumbs-up i en fastsat periode. Scenerne vurderer i denne proces, om producenternes forslag lever op til Turnénetværkets formål og skeler til, om de vil være interesserede i at præsentere de foreslåede titler.
Opnår et forslag mere end 21 thumbs ups fra netværksscenerne, bliver den foreslåede forestilling “godkendt til drøftelse” i forbindelse med det følgende kurateringsmøde.
Opnår et forslag ikke det tilstrækkelige antal thumbs-ups inden periodens udløb, går det ikke videre i udvælgelsesprocessen.
På kurateringsmødet udvælger turnénetværksscenerne tilsammen 15 forskellige værker til Turnenetværkslisten. Heraf skal op til 3 af dem være internationale produktioner.
Primære turnénetværksscener kan tilføje 10 værker. Sekundære turnénetværksscener kan tilføje 5 værker.
Tidsplan for udvælgelse af værker sæson 25/26
1. juli 2024 | Ansøgningsfrist hos PUS – Producenter søger om optagelse af værker på Turnénetværkslisten. |
August 2024 | PUS udvælger ca. 35 værker til Turnénetværkslisten. |
12. september 2024 | PUS-udvalgte værker samt ansøgninger til værker med afslag deles med Turnéteater.dk. |
16. september – 7. oktober 2024 | Open call periode – producenter kan indsende forslag via turneteater.dk |
2. oktober – 16. oktober 2024 | Thumbs up- periode – Netværksscener kan via turneteater.dk afgive thumbs up til de forestillinger, de mener lever op til netværkets formål. |
4. november 2024 | Kurateringsmøde afholdes for netværksscener. Netværksscener udvælger 15 værker til Turnénetværkslisten. |
5. november 2024 | Den samlede Turnénetværksliste offentliggøres. |
6. november 2024 | Bookingperiode starter. |
Vinter 2024/2025 | Køb og aftale af turné mellem scener og producenter. |
Underskudsgaranti
En netværksscene kan modtage underskudsgaranti ved opførelse af værker fra Turnénetværkslisten, hvis gældende regler overholdes. Primære netværksscener skal købe minimum 4 værker i en sæson, hvoraf to ud af fire værker skal være fra forskellige producenter. Sekundære netværksscener skal købe minimum 2 værker. Samtidig skal der efter værkets opførelse foreligge et underskud.
En netværksscene ikke kan modtage underskudsgaranti/vise et værk, som de selv har været involverede i.
Hvis der ikke foreligger et underskud, skal der fortsat afrapporteres for værkets opførelse til statistik.
Der kan ydes underskudsgaranti på op til 2 opførelser pr. værk hos en turnénetværksscene. Underskudsgarantien kan fordeles ud på flere opførelser hos en turnénetværksscene. Alle opførelser af et værk hos en netværksscene afrapporteres samlet.
Størrelsesdifferentiering og udbetaling af underskudsgaranti
Værker bliver opdelt i 3 kategorier i henhold til antal personer på turné. De tre forskellige kategorier vil udløse tre niveauer af underskudsgaranti af op til 75% af købsprisen, som ses nedenstående:
Antal personer på turné | Underskudsgaranti primærscener | Underskudsgaranti sekundærscener | |
Små værker | 1-2 personer | 15.000 | 10.000 |
Mellem værker | 3-7 personer | 20.000 | 15.000 |
Store værker | 8 eller flere personer | 40.000 | 30.000 |
Ved udbetaling af underskudsgaranti medregnes formidlingstilskud som egenindtægt med en fast sats af 50 kr. pr. solgt rabatbillet. Denne sats justeres hvert andet år, såfremt formidlingstilskud over år måtte stige eller falde væsentligt.
Kontakt
Scenit står for administration og kommunikation.
Scenit
Vestergade 27, st. tv.
1456 København K
T: 35240108 / 35240100
Spørgsmål vedrørende ansøgning gennem kunst.dk
Statens Kunstfond
T: 33954200
M: musc@slks.dk